A lényege, hogy durumlisztből, tojás felhasználása nélkül készítik. A mediterrán térségben elterjedt durumbúza fehérjében gazdagabb, mint a búza, és jóval rugalmasabb is annál, ezért lehet könnyedén tésztát készíteni belőle.
És hogy miért egészséges? Egyrészt, mert a durumtészta összetett szénhidrátokból áll, ezeknek pedig nagyon jelentős szerepük van az izomzatunk növekedésében , ráadásul remek energiaforrásnak is számítanak. Így ha megfelelő alapanyagokkal fogyasztjuk, például zöldségekkel, halak húsával, akkor az egészséges étrendünkbe is kiválóan beilleszthető.
Másrészt a durumtészta könnyen okoz telítettségérzetet. Ennek köszönhetően – bármilyen meglepő is – a fogyókúrás étrend részévé is válhat, hiszen nem kell belőle sokat fogyasztani a jóllakáshoz. Ráadásul sokkal lassabban emésztjük meg, mint a többi szénhidrátban gazdag élelmiszert, így kitolhatjuk az éhségérzet megjelenését, de közben energiát adunk izmainknak.
A durumbúzát más néven keményszemű búzának is nevezik. Első ránézésre nem sokban különbözik a közönséges búzától.
A durumbúza a hagyományos búzával ellentétben az emésztést segítő rostokban, értékes A, B és E-vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag, valamint fehérjetartalma is magasabb. Utóbbi tulajdonságának köszönhető, hogy a durumlisztből készült tészták eredendően rugalmasak – ezért használják előszeretettel az olaszok is, hagyományos száraztésztáik elkészítéséhez.
Fogyasztása javasolt ha:
Cukorbeteg vagy: a hagyományos búzától eltérően a durumbúzában található keményítőt a szervezetünk nehezebben tudja lebontani. Ezáltal a durumlisztből készült termékek lassabban emelik a vércukorszintet – így a te étrendedbe is beilleszthetőek.
Rendszeresen, aktívan sportolsz: a durumlisztből készült termékek fehérjetartalma jóval magasabb, mint a fehér lisztből készült társaiké, s így hozzájárulhatnak a napi ajánlott fehérjebeviteled biztosításához.
Problémáid vannak a koleszterinszinteddel, vagy tojásallergiád van: a durumbúzából készült tészták tojás hozzáadása nélkül is megállják a helyüket.
Egyszerűen csak ügyelsz az egészségedre, vagy diétázol: a durumbúza glikémiás indexe alacsonyabb, mint a hagyományos búzáé, így nemcsak a cukorbetegek, hanem a fogyókúrázók, diétázók számára is tökéletes választás.