Kiváló rágcsálnivaló, mártogatós krémekhez kifejezetten ajánlott, amarant ízesítésű termék. Gluténmentes.
Az extrudált kenyér általában különböző diéták, fogyókúrák összetevője, magas rost- és alacsony nátriumtartalommal.
Az extrudált kenyérfélék 1986 óta vannak jelen a magyar élelmiszerpiacon.
Különleges eljárással készül, gyártás során a magas hőmérséklet és a nyomáskülönbség alkalmazásával. Az extrudált kenyereket általában Abonett néven ismerik.
Az extrudálás lényege, hogy az élelmiszereket masszává nyomják össze, majd átpréselik egy szűk nyíláson, ezáltal különböző méreteket és formákat, textúrát lesz képes felvenni.
Az eljárás előnyére írják, hogy általa az étel könnyebben emészthetővé válik, valamint hogy adott esetben a módosított molekula szerkezet révén több rostot tartalmaz. Az biztos, aki extrudált élelmiszert fogyaszt, annak javasolt sok folyadékot fogyasztania, hogy a rost tisztíthassa a beleket és távozni tudjon onnan.
A cukorbetegeknek, vagy diétázóknak ajánlatos vigyázniuk ezekkel a termékekkel. A glikémiás indexük ugyanis nagyon magas. Az extrudált termékek GI-je 74, ami igencsak sok.