Már az 1900-as évek elején megjelent vegetáriánus szakácskönyvben (Maria M. Gilbert: Meatless cookery, 1914) is megtalálható a rizsital receptje és azóta is népszerű alternatíva. Többféle ízesítésben is megvásárolhatjuk a rizsitalt, például vaníliás, kókuszos változatban. Íze édeskés, határozottan rizs illatú,fehéres színű. Mint a legtöbb gabonaitalnak, utóíze ennek is van,vizenyős textúrája meglehetősen hasonlít a zsírszegény tehéntejéhez. Számítsunk rá, hogy a növényi italok, így rizsital is hígabbak, mint a tehéntej. Energiatartalma, fehérjetartalma, és zsírtartalma is alacsonyabb, mint a 2,8%-os zsírtartalmú tehéntejnek, azonban szénhidráttartalma majdnem a kétszerese. A rizsitalban növényi eredetű fehérje van, tehát inkomplett, jó minőségű és hipoallergén. Ezért kisgyermekeknél, főként, ha allergiás nagyon jó tejhelyettesítő lehet. A tehéntejjel ellentétben nem tartalmaz koleszterint, kalciumot,B12 és D-vitamint sem
Könnyen beépíthetők a gluténérzékenyek étrendjébe. Gyakran vegetáriánus ételek, italok alapanyaga. Szinte minden ételben, italban könnyen kiválthatjuk vele a tejet. Készítsünk vele „tejes” italokat: kakaót, turmixokat. Nyugodtan használjuk főzéshez is. Használható kásák elkészítéséhez (vigyázat a nyúlós állaggal!), illetve kifejezetten jó puding alapanyagok. Kávéhoz kifejezetten szeretik a kedvelői, mert íze meglehetősen semleges, nem nyomja el a kávé aromáját. A tejfehérje allergiások számára az állati tejek, és az abból készült termékek (joghurt, gyümölcsjoghurt, sajtok, aludttej, író, savó, vaj, vajkrém) vagy olyan ételek, melyek ezeket tartalmazzák, nem fogyaszthatók. 6 éves korig a tehéntej helyettesítésére a speciális gyógy tápszereket javasolt adni, melyek a fejlődő szervezet fehérje, vitamin, kalciumigényét kellően biztosítják, tehát 6 éves kor alatt nem javasoltak a növényi italok tejhelyettesítésre,a növényi italok kizárólag kiegészítésképpen adhatók a tejpótló tápszer mellett.
Összefoglalásként:
A rizsitalok jók, tejallergiásoknak és gluténérzékenyeknek is, hiszen gluténmentes, kifejezetten ajánlottak tejes ételek, italok készítéséhez, de a laktóz érzékenyek számára laktáz enzim pótlással az állati tejek, tejtermékek fogyasztása is ajánlott. Növényi ital választásakor a tejfehérje allergiások figyeljenek oda, a kalciumpótlásra, lehetőség szerint vitaminokat és kalciummal dúsított ételeket, italokat is fogyasszanak. A kalcium felszívódás a bélből valósul meg, és a vér útján az egész testben eloszlik. Hogy mindez valóban meg is történjen, az elfogyasztott táplálékban vagy étrend kiegészítőben megfelelő minőségű, és elegendő mennyiségű kalciumnak kell lennie.
Élvezze egy pohár italként, vagy a reggeli müzlijébe! Tökéletes alternatíva a tej és szója helyett!